Muuttomoottori järjestää Covid-19-aiheisen verkkoseminaarin

Mika Raunio & Toni Ahvenainen
Siirtolaisuusinstituutti

Muuttomoottori järjestää perjantaina 27.11.2020 kaikille avoimen verkkoseminaarin ”Covid-19 ja muuttoliike – Tutkimuksia, kokemuksia ja tulkintoja ilmiöstä ja sen vaikutuksista Suomessa”. Siirtolaisuusinstituutin foorumilla järjestetyssä seminaarissa nostetaan esiin uusinta tutkimustietoa ja alustavia tulkintoja siitä, miten pandemian uhkaa torjuvat politiikkapäätökset ovat vaikuttaneet muuttoliikkeeseen. Tämän lisäksi tilaisuudessa käsitellään myös sitä, millä tavoin tilanne vaikuttaa Seinäjoen kaupunkiseudulle kohdistuvaan paluumuuttoon.


COVID-19 JA MUUTTOLIIKE – Tutkimuksia, kokemuksia ja tulkintoja ilmiöstä ja sen vaikutuksista Suomessa

Covid-19 pandemian uhkaa torjuvat politiikkapäätökset ovat vaikuttaneet merkittävästi sekä kansalliseen että kansainväliseen muuttoliikkeeseen. Tarkastelemalla ilmiötä monesta eri näkökulmasta ja yhdessä osallistujien kanssa Muuttomoottori-hankkeen järjestämässä seminaarissa pyritään luomaan kokonaisvaltaisempaa ymmärrystä pandemian vaikutuksista tulevaisuuden muuttoliikkeisiin ja muuttajiin. Tunnetusti tulevaisuuden ennakoinnissa yliarvioidaan lyhyen aikavälin muutokset ja aliarvioidaan pitkän aikavälin vaikutukset. Keskustelemme seminaarissa siitä, mitkä ovat olleet koronaan liittyvät kokemukset nyt tässä hetkessä ja mitä on odotettavissa lähitulevaisuudessa, mutta tämän lisäksi pohdimme myös pidemmän aikavälin vaikutuksia muuttoliikkeen näkökulmasta.  

Iltapäivä koostuu kolmesta teemasta ja lyhyistä tutkimukseen perustuvista alustuksista, joita seuraa moderaattorin ja osallistujien tarkentavat kysymykset ja keskustelu. Lopuksi päivän keskeinen viesti tiivistetään ja keskustelusta laaditaan tiedote, joka jäsentää ilmiön vaikutuksia muuttoliikkeeseen ja muuttajiin. Tavoitteena on keskusteleva ja vuorovaikutteinen iltapäivä.

SEMINAARIOHJELMA

14:00 Päivän kulku, teema ja tavoitteet
Saara Pellander, toimitusjohtaja | Siirtolaisuusinstituutti

Maassamuutto ja ulkosuomalaiset

14:10 – 14:20 Takaisin maalle? Koronan vaikutukset maan sisäiseen muuttoliikkeeseen
Toni Ahvenainen, tutkija | Siirtolaisuusinstituutti

14:20 – 14:30 Miten korona vaikuttaa ulkosuomalaisiin ja paluumuuttoon?
Tuomas Hovi, erikoistutkija | Siirtolaisuusinstituutti

14:30 – 14:50 Keskustelu ja kommentit yleisöstä

Maahanmuuttajien kokemuksia Suomessa

14:50 – 15:00 Somalian-, arabian- ja venäjänkielisten kokemuksia koronaepidemiasta Suomessa
Eerika Finell, akatemiatutkija | Tampereen yliopisto

15:00 – 15:10 Paperittomien kokemuksia Turun alueella
Linda Bäckman (FT), etsivän työn vastaava | Turun Valkonauha ry

15:10 – 15:30 Keskustelu ja kommentit yleisöstä

Työperustainen muuttoliike

15:30 – 15.40 Kausityöläisyys
Elli Heikkilä, tutkimusjohtaja | Siirtolaisuusinstituutti

15:40 – 15:50 Kokemuksia Etelä-Pohjanmaalta
Mika Raunio, erikoistutkija | Siirtolaisuusinstituutti

15:50 – 16:10 Keskustelua ja kommentit yleisöstä

16:10 – 16:15 Saara Pellander: Päivän ydinviesti


ILMOITTAUTUMINEN
Verkossa järjestettävä seminaari on avoin kaikille. Voit ilmoittautua seminaariin 26.11. mennessä täyttämällä ilmoittautumislomakkeen verkossa. Seminaariin ilmoittautuneet saavat sähköpostiin kutsun, joka sisältää linkin seminaariin. Jälki-ilmoittautumiset sähköpostitse osoitteeseen toni.ahvenainen@migrationinstitute.fi.

Ilmoittaudu seminaariin osoitteessa:

Seminaari järjestetään virtuaalisesti Zoom-etätyöohjelmistoa hyväksi käyttäen. Zoom-ohjelmisto toimii suoraan web-selaimessa eikä seminaaria varten tarvitse asentaa ylimääräisiä ohjelmistoja tietokoneelle.

Jos sinulla on kysyttävää tai kommentoitavaa seminaariin liittyen, voit olla sähköpostitse yhteydessä tilaisuuden järjestäjiin Mika Raunioon (mika.raunio@migrationinstitute.fi) tai Toni Ahvenaiseen (toni.ahvenainen@migrationinstitute.fi)

Tervetuloa seminaariin!